VESZPRÉM–KÁDÁRTA BÁNYATÓ

Víztérkód: 19-016-1-4

Elhelyezkedése: Veszprém-Kádárta külterület 0192.

GPS. Koordináták: 47°07´06” ; 17°57´52”

Üzemeltető: Kádártai Sporthorgász Egyesület (8411 Veszprém, Veszprém külterület 192. hrsz.)

Elnök: Hernádi János, Tel.: 06-30/8948-432

Megközelítés: 82.sz. főúton Kádárta településről a betonüzem mellett vezető aszfaltozott úton haladva, majd arról balra fordulva a murvázott úton tábla jelzi az irányt Bányató felirattal.
A település szélétől mintegy 500 méterre található a tó.

A tó vize: források által táplált, természetes tiszta víz, melyet igazol a rákok jelenléte a tóban.

Vízfelület: 7,2 hektár. A tó közepén szigetek találhatók. Átlagmélység: 2–6 méter, a szigeteken és a parton nád, sás növényzet a mederben helyenként hínár található. 

A meder egyenetlen, szikla és murva (dolomit kőzet), mely a bányaművelés eredményeként alakult ki a vízbetörés előtt. (A bányaművelés 1981-ben fejeződött be, azóta horgásztóként funkcionál.)
Természetes akadók inkább a szigetek és partszél közeli növényzet illetve fák- bokrok gyökérzetétől - azok közelében vannak.

Jellemző halfajok: keszeg, kárász, ponty, amur, balin, csuka, süllő, feketesügér (pisztrángsügér).

Telepítés: Az éves telepítési mennyiség átlagosan 120 mázsa, melynek zöme 80-90 mázsa – ponty. Az egyesület folyamatosan figyelemmel kíséri a kifogott hal mennyiséget fajok szerint és rendszeresen gondoskodik azok pótlásáról. Nyáron havi rendszerességű a pontytelepítés.

Horgászati módszer: természetes parti horgászat a kiépített stégekről melyeken általában ülőpad és esőbeálló is van.  Csónakból horgászni nem szabad.

A tavon kishalfogó háló nem használható. Műcsali használata, pergetés engedélyezett.

Etetés: csak a partról szabad - mérsékelt mennyiségben. Az etető anyag bejuttatásához etető hajó vagy csónak nem használható.

Nyitvatartás és horgászati rend: A Bányató kora tavasztól késő őszig, napkeltétől napnyugtáig tart nyitva. Ünnep és munkaszüneti napok kivételével hétfőn zárva van!

A tényleges nyitvatartás a naphosszak függvényében változik. Éjszakai horgászatra a nyári időszakban csütörtökön, pénteken és szombaton is biztosítunk lehetőséget.

Tilalmi idők az Országos Horgászrend szerint, valamint:

- Minden év március hó 1. napjától április hó 30. napjáig ragadozó halra tilos horgászni! Ez alól kivétel a szürkeharcsa, megfelelő méretű és halfajú élő csali, műcsali illetve egyéb csali használata mellett.

- Ponty esetében a tilalmi idő feloldását kérjük a halászati hatóságtól.

- A fekete sügér méretkorlátozás nélkül megtartható, azzal a kitétellel, hogy tagok esetében a ragadozó halakra vonatkozó éves mennyiségi korlátozásba a fekete sügér is beletartozik valamint minden horgász esetében alkalmanként legfeljebb egy példány tartható meg belőle!

Méretkorlátozás: a vonatkozó jogszabályok szerint, valamint:

- A 4 kg és azt meghaladó egyedsúlyú ponty, és a 30 cm-nél hosszabb keszeg nem vihető el, azt a megfogás után kíméletesen vissza kell engedni a tóba.

- Tagok esetében az egy alkalommal megtartható 2 db ponty összsúlya maximum 6 kg lehet.

- Ragadozó hal fogásához csalinak fogható vörös szárnyú keszeg és küsz, de elvinni nem szabad.

A napijegyes horgászok ragadozó halat nem tarthatnak meg és kizárólag pergető módszerrel horgászhat ragadozó halra!

A kifogott és megtartani nem kívánt halat, a horogtól történő kíméletes megszabadítását követően (szükség esetén a horog előkét elvágva), látható sérüléseinek fertőtlenítő kezelése után a vízbe vissza kell helyezni. Pontymatrac, megfelelő méretű halmerítő, fertőtlenítő folyadék és halmérő használata kötelező! A napijegyes horgászok számára folyamatosan biztosítunk térítésmentes pontymatrac kölcsönzési lehetőséget.

A horgászat megkezdését megelőzően a napijegyet a halőrnél lehet megváltani a horgászigazolvány és arcképes személyazonosító okmány átadásával egyidejűleg, a kapott napijegyet a horgászhelyre be kell vinni, a kifogott és megtartani kívánt halat a haltartóba helyezést követően, de még a készség újabb bejuttatása előtt a megfelelő rovatok megfelelő kitöltésével be kell jegyezni. Ez alól nem lehet kifogás az íróeszköz hiánya. E szabály megsértése fegyelemsértés következményeit vonja maga után,- ugyanis a halőrök rendszeresen ellenőrzik a horgászokat a horgászhelyen.

A horgászat befejeztével a napijegyet a halőrnél le kell adni, az elvinni szánt halat be kell mutatni (esetleges mérésre) az egyéb csomagokat és a jármű utas illetve csomagterét felszólítás nélkül a halőrnek be kell mutatni, aki ezt kivetően adja ki a korábban leadott horgászigazolványt.

A halőrnél váltott területi jegyek személyre szólnak, így azzal csak az horgászhat, akinek a nevére kiállították.

A tavon felnőtt horgász egy időben két horgászkészséggel (bottal) horgászhat melyek mindegyikén legfeljebb kettő-kettő horog lehet. Ifjúsági horgász egy időben egy bottal horgászhat, két horoggal szerelve. Gyermek horgász egy készséggel és csak egy horoggal horgászhat, - azonban csak felnőtt jelenlétében, aki felelős a gyermek tevékenységéért.

Az engedélyezett horgászkészségek számába a csalihal fogására szolgáló készség is beleszámít!

A tó partján 66 darab horgászhely (stég) van kiépítve, melyek 2-4 személyesek.  Az adott horgászhely tulajdonosa saját helyén elsőbbséget élvez. A napijegyes horgászok részére külön horgászhelyeket is kialakítottunk, melyek helyéről a halőrnél lehet érdeklődni.

Egyéb:

- A horgásztóban fürödni, a tó területére kutyát bevinni, a vízbe szennyező anyagot dobni/engedni, vagy bármilyen módon a vizet szennyezni tilos! A horgászatot és a pihenést hangoskodással zavarni szintén tilos!

- Gyermek csak felnőttel tartózkodhat a horgásztónál!

- A halőrháznál nem csak a horgászni szándékozóknak, de a látogatóknak is be kell jelentkezni érkezés és távozáskor egyaránt.

- A horgásztó bekerített és kapuval ellátott területén parkolási és sátorozási lehetőség adott. Sütési és bográcsozási lehetőség van, pihenésre fedett (filagória jellegű) helyen farönk asztalok és padok találhatóak.

- A horgásztó fenyőerdővel övezett völgyben található, vízi madaraink a vadkacsa és sirály, azonban látható nádirigó, jégmadár és törpe gém is. Csodálatos környezetben várjuk a horgászokat és a pihenni vágyókat.

- Munkahelyi vagy egyéb közösségek részére horgászversenyek, egyéb rendezvények lebonyolítását is vállaljuk. Gyermekeknek homokozó, hinta és labdajátékokhoz füves terület van kialakítva.

- A horgásztótól körülbelül 1 km távolságra található a Kádárta Vendéglő és Panzió, ahol ízletes ételekkel és igényes szállás lehetőséggel várnak mindenkit. Bővebb információ a www.kadartavendeglo.hu oldalon.